Justis

Het onzichtbare zichtbaar gemaakt.

Justis is de screeningsautoriteit van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Justis draagt bij aan een veilige en rechtvaardige samenleving door het screenen van personen en bedrijven. Fabrique ontwikkelde het Jaarverslag voor Justis, een jaarverslag dat naast de cijfers ook het verhaal van Justis vertelt. De vraag was om niet alleen de cijfers te publiceren, maar maak voor iedereen duidelijk wat we doen. Het resultaat is een jaarverslag waarbij vorm en inhoud helemaal samenvallen. Justis treedt voor één keer op de voorgrond. Daarmee is het méér dan een jaarverslag.

  • Fabrique, Delft

  • Jaarverslag


Het onzichtbare zichtbaar gemaakt


In nauwe samenwerking met Justis werkten we drie verhalen uit over de belangrijkste producten van Justis: Toezicht op rechtspersonen, Bibob en VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Vanuit een dagelijkse situatie switchen de drie verhalen naar de voorafgaande gang van zaken. We laten zien hoe Justis steeds de afweging maakt tussen het belang van het individu en een veilige samenleving. Met de terugkerende conclusie: screenen is een vak.

De verhalen zijn uitgewerkt in heldere animaties, steeds met magenta als aandachtskleur. Terwijl je verticaal verder scrollt ontrolt het verhaal zich horizontaal. Als in een theaterstuk wordt met schuivende decorstukken onthuld wat er ‘achter de schermen’ gebeurt. Het onzichtbare word zichtbaar gemaakt. De simpele en heldere illustraties ondersteunen de inhoud: op een aantrekkelijke manier ga je begrijpen wat Justis doet.